10 Mart 2016 Perşembe

BARSELONA NOTLARI


Barselona'ya iniyoruz
Barselona, iki kez gittiğimiz halde defalarca ziyaret edebilecek kentler arasında yer alıyor. Oldukça zengin yapı dokusuna sahip, sürprizlerle dolu ve sayısız lezzet duraklı bir şehir! (Yeni ve yıl sömestr deneyimlerinden sonra bir de yaz tatilinde gidilmeli diye not almışken bu sabah Camp Nou’nun yenileceğini okudum.Kesin bir yolculuk daha var.)

Blog sayfam, gezi temalı değil aslında. Ancak, doğru bilgilerin paylaşılmasının gezginler arasındaki dayanışmaya katkısını bildiğimden Barselona için de bir yazı hazırladım. Gezi bloggerları kadar ayrıntıya girmeden, ilk kez gidecekler için ipuçlarını yazmak üzere aklımdaki notları  aktardım.
ULAŞIM
THY ile yolculuk yapıyorsanız Terminal 1’e,  Pegasus ile uçuyorsanız Terminal 2 ‘ye ulaşıyorsunuz. İki terminalin de çıkışında, sizi şehir merkezi, Catalunya Meydanı’na ulaştıracak otobüsleri bulabilirsiniz. Çok kısa aralıklarla kalkıyor ve taksi ile neredeyse aynı sürede ulaşılıyor. Areobus isimli havaalanı transfer otobüsleri biletleri kişi başı 5,90 Euro. Üzerinizde kesinlikle bozuk para olmalı, 20 Euro’dan büyük para kabul edilmiyor. Taksi ile de aynı meydana yaklaşık 30 Euro bedel ile gitmiştik.
Ek seçenek olarak RENFE adlı tren ile de merkeze gitmek mümkün. Terminal 2 ‘den bağlantısı var, ancak denemedik. Ayrıca, Terminal 1 ve Terminal 2 arasında ücretsiz otobüsler var.Özellikle dönüş için Terminal numaranızı kontrol edin.

Şehir içi ulaşımda, eğer hop on hop off (şehir turu)  otobüslerini kullanmayacaksınız tabii ki pas kart almanız mantıklı. Farklı seçenekleri var, şehir içi ulaşım planına göre alın derim. Önemli not, pass biletler gün olarak değerlendiriliyor saat olarak değil. Örneğin Amsterdam’da pass bilet, kullanıldığı andaki saatin üzerine 48 saat süre eklenerek aktifken Barselona’da takvim günü geçerli. İlk gün için, kullanıcı sayısının serbest olduğu 10 kullanımlık bilet alabilirsiniz.
Şehir turları için, Catalunya Meydanı’nda bilet alabileceğiniz iki farklı firma var. Barcelona Bus Turistic ve Barcelona City Tour. Yörüngelerinde bulunan durak sayısı ve fiyatları neredeyse aynı sayılır. Ancak, City Tour’da farklı bir uygulama var, tek biletle yörüngeler arasında geçiş yapabiliyorsunuz, büyük avantaj. İlk gün kendi olanaklarınıza gezip şehir algılayıp sonra bu turlardan almanızı öneririm.

KONAKLAMA
Konaklama için merkezi metro duraklarına yakın adresler ulaşımı ve gezi planını pratikleştiriyor. La Rambla üzerindeki oteller Gotik Mahallesi, Port Vell, Kristof Kolomb heykeli ve İspanya Meydanı, Katedral gibi önemli noktalara yakın olsa da aşırı gürültülü. Gece boyunca ses kesilmiyor. Catalunya Meydanı ve Passie de Gracia çevresinde çok fazla seçenek bulmanız mümkün.

LEZZET DURAKLARI
Kimisi arkadaşlarımın önerileri, kimisi de yerinde deneyim ile test edilmiş mekanları yazıyorum. Herkesin damak lezzeti ve beklentisi farklı olduğu için, okuduğunuz her bilgiye inanmayın diyorum. Bazı blog bilgileri çok yanıltıcı maalesef. Aşağıdaki adresleri, sadece beslenmek için değil, yemek ve tatlı molalarını güzel bir anıya dönüştürmek istiyorsanız gönül rahatlığı ile not alabilirsiniz.
Cituat Comtal


CERVESERİA CİUTAT COMTAL Rambla de Catalunya, 18, 08007 Barselona
Kahvaltı için çok iyi bir seçenek. Spanish omletleri bildiğimiz patatesli omlet ile çok benzer bir lezzette.  Bol seçenekli sıcak/soğuk sandviçler, kızarmış yeşilbiber, lezzetli kruasan ve diğer seçenekler ile güzel bir kahvaltı yapabilirsiniz. Ayrıca öğle ve akşam yemekleri için de mola vereceğiniz başarılı bir yer.

CERVECERİA CATALANA   Carrer de Mallorca, 236 

Cerverecia Catalana
Öğle ve akşam yemeği için kesinlikle denenmeli. Barselona ziyaretçilerinden ve yerli halktan tam not almayı başaran bir restoran olarak, hakkında pek çok yorum okuyabilirsiniz. Deniz ürünleri, et seçenekleri ve tatlılar süper lezzetli.  Kuyruk olacağı kesin ama kesinlikle beklemeye değer. Ufak bir ipucu vereyim,  kalabalık bir grupsanız ayrı ayrı oturmayı planlayın, daha çabuk sıra geliyor. Denemeden kesinlikle gelmeyin!
Farga da çok başarılı bir restoran zincir. Biz, Passie de Graica metro durağına yakın olanı denedik. Kesinlikle önerilir.
LUZİA Carrer del Pintor Fortuny, 1, 08001 Barcelona, 
Ra Lambla üzerindeki Meridyen otelin, sol yanındaki sokaktan girer girmez karışılacaksınız. Çalışanlar çok enerjik, pizza çeşitleri de et menüleri de çok iyi.

HOFMANN PASTANESİ Carrer dels Flassaders, 44, 08003 Barcelona   http://www.hofmann-bcn.com
Hofmann Pastanesi

Dünyanın en güzel pastaneleri arasında yer almalı kesinlikle. Kruasan çeşitleri başta olmak üzere tüm ürünler şahane. Mascarpone peynirli kruasan değişik ve çarpıcı bir lezzet, tekrar deneyeceğiniz kesin. Cheescake ise başyapıt denebilir. Üç gün arka arkaya tatlı komasına girmemeyi dileyerek farklı ürünler denedik. İçinden çikolata akan kek, tramisu ve  bisküvileri de unutmadan web sayfasını da ekledim. Galeride ne yazık ki her ürünün görseli yok. Sunum ise lezzetler ile yarışıyor. O kadar şık detaylar kullanmışlar ki, pastacılık sektörü ile uğraşanların ilham kaynağı olabilir. Santa Maria Del Mar kilisesine çok yakın.
Son gün kahvaltı için Sant Jouan Bulvarı’ndaki şubesine gittik, açılmamıştı henüz. Hofmann Bistrot, Passie de Sant Jouan, 36 08010, Barcelona



    
Escriba Pastanesi, La Rambla
ESCRİBÀ Les Rambles, 83 08002 Barcelona
Ra Lambla üzerinde bulunan bu pastane oldukça eski bir adres. Bademli kruasan başta olmak üzere lezzetli ürünler bulmanız mümkün. (Dip not: Arkadaşım macaronun diğer ürünler kadar cazip olmadığını söyledi.)




GRANJA DULCİNEA Carrer de Petritxol,2  08002 Barcelona http://granjadulcinea.com/en/history/
Bu pastane de uzun bir geçmişe sahip. Geleneksel bir tarzı ve dekoru var. Maalesef churros bittiği için deneyemedik. Hofmann pastanesi gibi, burası da Santa Maria Del Mar kilisesine çok yakın, aman dikkat cephesi çok dar olduğu için defalarca önünden geçip bulamamak mümkün.

CHURRERİA MANUEL SAN ROMÁN Carrer dels Banys Nous, 8, 08002 Barcelona, 
Churros bizim geleneksel halka tatlımıza benzese de yemeden sakın gelmeyin. Özellikle şeker serpilmiş olanını ve krema dolgulu çeşitlerini öneriyorum. Krema dolgulu olanı Camp Nou yakınlarındaki büfede denedik. (Maalesef adını anımsamıyorum, ancak iki seferde de yerinde duruyordu.) Klasik churros için önerdiğim,  bu adrese, Gotik Mahallesi turunda uğrayabilirsiniz. Bir aile ile işletmesi, anında kızartıp veriyorlar, çok lezzetli.

YANILTICI BİLGİLER
Yemek adresleri paylaşmak ciddi bir sorumluluk gerektiriyor. Çünkü yurt dışında kısıtlı bir sürede geçirdiğiniz zaman çok pahalı. Yanlış bir adrese yönlendirildiğiniz ve memnun kalmadığınızda üzülebilirsiniz. Örneğin, birkaç blog adresinde, kahvaltı seçeneği için, Milk Bar & Bistro Restaurant hakkında iyi referanslar vardı. Adresi bulup gittik, ancak sipariş bile vermeden kalktık. Başka bir blog yazarı da Hofmann Pastanesini çok övmüş ancak paylaştığı rakamlar çok abartılı, kruasanların adedi 12-15 Euro yazıyordu ki ilgisi yok, 2-3 Euro olarak düzeltiyorum. Adet pastalarda ise en pahalısı 5 Euro civarındaydı. Aynı şekilde, Zürich Kafe yiyecekleri ile sizi kesinlikle cezbetmez. Sadece meydandaki konumu harika.
Paella
Geleneksel bir yemek olan Paella’yı sakın turistik yerlerde yemeyin. İlk kez denemiş olduğu halde, iddialı olarak görüş yazanlara rastladım birkaç kez. İçeriğindeki deniz ürünlerinin tazeliğine bağlı olarak  gıda zehirlenmesi geçiren çok duydum. Ucuz servis edilenlere  sakın aldanmayın. Poble Espanyol'un içindeki şirin bir restoranda denediğimiz çok başarılıydı.

GEZİLECEK YERLER
Barselona’da gezilecek yerlerin başında şehre damgasını vuran mimar Antoni Gaudi’nin binaları geliyor. Görülecek yerler için temel bir sıralama yaparsak aşağıdaki liste ile oldukça renkli bir gezi yapabilirsiniz.  Görülecek yerleri başlıklar halinde ve  kısa notlar ile yazmayı deneyeceğim. (Yoksa epey uzun bir yazı olacak, bu konuda özenle hazırlanmış yazılar var zaten)


La Sagrada Familia                                                       
Casa Amettler , Casa Battlo ve Casa Mira (La Pedrara)                     
Passieg De Gracia   
(Gaudi'nin eserlerini görmeden olmayacağı için en başa yazdım.)       
Barselona Katedrali
Camp Nou 
Catalunya Meydanı (Plaça de Catalunya)
Çikolata Müzesi 
Gotik mahallesi
İspanya Meydanı
Joan Miro Müzesi
Kristof Kolomb Heykeli
La Rambla  
Liceu Opera L’illa Alışveriş Merkezi
Mandarin Otel
Plaça De Reial  
Port Vell  Limanı
Port Vell, Akvaryum..
Maremagnum Alışveriş Merkezi   
Mercat de la Boqueria
Miramar Bahçeleri
MNAC Katalan Ulusal Sanat Müzesi
Montjuic Tepesi
Park Güell  
Picasso Müzesi
Plaça Sant  Jaume
Poble İspanyol  
Port Olimpic
Santa Del Maria Kilisesi

Torre Agbar   



La Sagrada Familia
                                          Gaudi’nin kendini tamamen adadığı ancak tamamlayamadan yaşamını yitirdiği bu görkemli kilise, şehrin en önemli simgesi olarak kabul ediliyor.  Kutsal Aile Kilisesi adıyla kente damgasını vuran Sagrada Familia’da , dini inançların mimari detaylar aracılığı ile  anlatımı oldukça kuvvetli. Gaudi’nin eskizlerini bilgisayara ortamına aktarmak dahi yıllar almış. Dekoratif cephe çalışmaları olağanüstü bir işçilik gerektiriyor. Kilise, daha uzun yıllar inşaat halindeyken ziyaret edilecek sanırım.  Kaynaklarda, 4 kule ve kolon formlarının, Cennet ile yeryüzü arasındaki bağlantıya atıfta bulunmak için tasarlandığı anlatılıyor.

La Pedrara
Casa Amettler, Casa Battlo ve Casa Mira (La Pedrara)                     
Gaudi’nin, Passieg de Gracia Caddesi üzerinde bulunan ünlü ve özgün konut yapıları. Bu yapıların dekorasyon detayları kadar baca formları da görülmeye değer.
Gaudi Bacaları




Casa Battlo










Casa Amettler










               

Passieg De Gracia   
Gaudi’nin eserlerinin yanı sıra,  lüks markaların, kaliteli restoranların, cafelerin yer aldığı, Paris’teki Champp Elyyse  ile eşleştirilebilecek kuvvetli bir aks. Ayrıca yeni dönem özgün yapıların eski doku ile uyumunu gözlemleyeceksiniz.









Barselona Katedrali Bahçesi

Barselona Katedrali, önemli bir yapı. Barselona' ya tepeden bakmak için kuleye çıkın.







Camp Nou 
Barselona-Valencia Maçı(7-0 bitti.)
Camp Nou, Megastore
Maç izlemeden olmaz, futbol severler için tam bir şölen havası var.













Satış mağazası da çok iddialı. FCB logosu yaşamlarının bir parçası olmuş sanki.












Catalunya Meydanı (Plaça de Catalunya)          
Kent Meydanı. Şık binalar, kafeler ve mağazalar ile çevrili. Ulaşım için önemli bir durak. Toplu taşıma ile her yere ulaşmak ve aktarma yapmak mümkün.Köşe kafelerde oturmak çok keyifli.
Zürich Kafe'den meydana bakış


Av. Portal Del I'Angel
Catalunya Meydanı











































Çikolata Müzesi     Biletler geldiğiniz ülkenin bayrağının yer aldığı çikolata barları şeklinde. Lezzetli bir bilet doğrusu! 
Çikolata Müzesi














Gotik mahallesi Ünlü iki kilisenin de bulunduğu,butik mağazaları, yerel lezzetleri ile  sürprizleri bol bir mahalle
Gotik Mahallesi
Gotik Mahallesi

İspanya Meydanı Işık gösterileri ile ünlü,  son birkaç yıldır resmi yeni yıl kutlamalarının yapıldığı meydan. Arena, ise artık boğa güreşleri yapılmadığı için alışveriş merkezi olarak kullanılıyor.
İspanya Meydanı














Joan Miro Müzesi


Joan Miro Müzesi















Kolomb  anıtı
                                                                         
La Rambla   Turistik bir cadde. Catalunya Meydanından başlayıp Port Vell’ e kadar uzanıyor. Tarihi Liceu Operası ve sokak sanatçıları ile ünlü. Gotik Mahallesi, Barselona Katedrali, Santa Maria Kilisesi, Picasso müzesi ve daha birçok yere gitmek için zaten La Rambla’dan defalarca geçeceksiniz.




Liceu Opera Binası geçirdiği büyük yangından sonra aslına uygun olarak yeniden kullanımda.


   
Tiyatro Liceu, La Rambla
    
L'illa alışveriş Merkezi,Av.Diagonal

















Mandarin Otel Passie De Gracia üzerinde lüks bir otel. Lobisini gezmek ilginizi çekebilir. Giriş ücretsiz.
Mandarin Otel, Lobyy























Plaça De Reial  La Rambla’dan girilen  sevimli bir meydan.Gotik Mahallesine geçişi sağlayan ara yollara çıkabilirsiniz

Port Vell  Limanı
PortVell
Port Vell, Akvaryum. Avrupa’nın en büyük akvaryumu olduğu söyleniyor. İstanbul’daki akvaryumlardan sonra bana çok farklı gelmedi doğrusu.
Akvaryum




Akvaryum















La Boqueara, La Rambla

                              

Miramar Bahçeleri




Maremagnum Alışveriş Merkezi  Kristof  Kolomb heykelini,  liman ve Maremagnum alışveriş merkezi takip ediyor. Deniz üzerine inşa edilmiş olması ve aydınlatması ile dikkat çekici. Alışveriş merkezi kalabalık ve farklı değil, ancak aydınlatmalar ile liman çok etkileyici. Hem gündüz hem gece görülmeye değer.


Mercat de la Boqueria La Rambla üzerindeki gıda pazarı. Yeni lezzetler var, meyve yemeden hatta almadan dönmeyin.

Picasso Müzesi







MNAC(Katalan Ulusal Sanat Müzesi)





Parlemento Binası






Poble İspanyol, uluslararası bir sergi için doğal ölçüleri korunarak, aslında kullanıldıktan sonra yıkılmak üzere  yapılmış bir köy. İspanya’nın kültürünü anlatan 117 tane ev bulunuyor. Evler ile birlikte hediyelik eşya dükkanları, çeşitli satış birimleri, cam atölyesi ve restoranlar var.




 Altın Balık (Piex) Frank Gehry
Port Olimpic Şehirdeki en yüksek yapılardan ikisinin bulunduğu, bu liman 1992 Olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış. Renkli bir bölge. Hotel Arts’ın önünde bulunan Peix (Fish) heykeli şehrin en ünlü anıtlarından sayılıyor. Ünlü mimar Frank Gehry tarafından yapılan bu heykele Altın Balık diyenler de var. Limanda, güneşin yansıması ile parlayan bir heykel ile karşılaşmak çok dikkat çekici gerçekten.

 

Torre Agbar
                           
Torre Agbar   Renkli cephe kaplamaları ve formu ile ünlü bir gökdelen.                         Sadece dış cephe resimleri ile yetiniyorsunuz.

                                                                                    Triomf Kemeri
Arc De Triomf











Bizzat deneyimleri paylaştığım için, başta Gerona olmak üzere gidemediğim, birkaç önemli durak daha var. (Onları bir sonraki yolculuğa bıraktım.) Gezi bloglarına  bakarak onları da listenize ekleyebilirsiniz.
Kısa sürede çok yeri, yorulmadan ve bilinçli gezebilmek üzere gitmeden önce adresleri harita üzerinde işaretlemenizi öneriyorum. Birbirine çok yakın olanları aynı günde gezmek mümkün.  Hatta yemek molalarını bile bu gruplamaya dahil edebilirsiniz.


EK NOTLAR


ANDORRA  Barcelona’ya yaklaşık 3 saatlik bir kara yolculuğu ile gidebildiğiniz bir prenslik. Ucuz olduğu doğru ancak çok fazla alışveriş yapmayacaksınız ve hiç değilse bir gece konaklamayı düşünmüyorsanız önermiyorum.

LA ROCA OUTLET KÖYÜ  Catalunya Meydanında buraya giden servislere ulaşmanız mümkün. Ancak fiyatlar Türkiye’den çok farklı değil. Nerdeyse bir tam gün harcanıyor.

GÜVENLİK
Biz karşılaşmadık ancak yankesicinin çok olduğu söyleniyor, paranızı tek yerde taşımayın. Metroda bile yankesicilerin yöntemlerini görmeniz için sürekli kamu spotu yayınlanıyor. 

FLEMENKO
Biz kısa olan bir gösteri izledik. Kesinlikle uzun programları tercih edin. Dansörlerin performansı  izlemeye kesinlikle değer!


Üst satırlarda söz ettiğim gibi ilk defa gidilecek bir şehir hakkında bilgi önermek büyük sorumluluk. Her turistin beklentisi, bütçesi ve o yolculuğa dair algısı farklı olduğu gibi almak/vermek istedikleri de farklı olacaktır.  Çok yolculuk yaptığım halde yolculuk notlarını derlemeyi/yayınlamayı ayrı bir uzmanlık alanı olarak görüyorum. Gezi yazarlarının alanına girmeden kendimce aklımda kalanları paylaştım, Barselona yolcularının işine yaraması dileği ile….




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder