7 Mart 2014 Cuma

BAHAR TEMİZLİĞİ

BAHAR TEMİZLİĞİ
Bahar temizliği, kadınlar arasında detaylı temizlik anlamına gelen bir ifadedir. Gerçek anlamda titiz olunmayan evlerde sadece misafirin göreceği yerler temizlenir, köşe bucak dağınık ve tozludur. (Esaslı temizlik ancak, baharda, bayramlarda, çok özel günlerde yapılır ama kalkıştığımız işi büyük temizlik değil bahar temizliği ile diye anarız.) Kış günlerinin bitmesi ile isli, dumanlı günler de biter, baharda evlerin ıssız köşeleri bile tertemiz olur. Bir yandan temizleriz bu bahane ile ciddi bir eşya ayıklaması da yaparız. Giymediğimiz kıyafetlerden başlayarak, el sürülmeyen eşyaları yaşamımızdan çıkarıp alınacaklara yeni alanlar açarız. Bir anda hafifleriz, evimizi, eşyalarımızı daha çok  severiz sanki.
Peki, duygularda bahar temizliği yapıyor muyuz?  (Gerçek ev temizliği yapılamadığı gibi  beynimizin bakımı da rastgele yapılıyordur belki.) Gençliği yavaşça geride bırakıp orta yaşın içine iyice gömülmeye başladığımız yıllarda, düşünsel yorgunluklar kendini gösteriyor. Beynimizde birikmiş o kadar duygusal atık var ki etkileri farklı zamanlarda ortaya çıktığı için  diplerin  dolduğunu, kirlendiğini fark edemiyoruz. Beynimizdeki depolama alanı,  elbise dolaplarından, karışık çekmecelerden daha tıka basa dolu da ancak göremediğimiz için alarm sinyallerini de hissedemiyoruz.

Atılmayı bekleyen duygular, anılar bir kerede oluşmuyor, ilişkilerdeki yıpranma ile birikiyor. Çevresindekilere kırılmadan yaşayan yoktur herhalde. Ya iş yerinde, ya evdeki ilişkilerde kimi zaman anlaşılamadığımızı düşünmüşüzdür. (karşı taraf için bazen sizin için her zaman) Eğer sorun yaşayan taraflar uzlaşmamışsa, ezilen, hakkı yenen taraf adalet yerini bulmadığı için üzülür, ezilir. Aldığı darbeler çok ağır ise, sürekli içinden konuşur, beyninden atamaz olanları.  Çeşitli senaryolar yazdığı yetmiyor gibi son konuşmanın provasını yapar sürekli. Ancak bu provalar çoğunlukla fanteziler gibi düşüncede kalır eyleme dönüşmez. İşte bu arada zihnimizdeki dolap da dolmaya, tozlanmaya başlar. "Allah’a havale ettim" demek, unutmaya çalışmak, mekan, eşya, iş, şehir hatta eş değiştirmek gibi farklı çözümler vardır. Radikal çözümler aramadan ara sıra beynimizde bahar temizliği yapsak hafifler miyiz acaba? Kolay mı, hiç sanmıyorum. Duygular arasında ayıklama yapmak elbiseler ile vedalaşmaktan zor bence. Hatta yaşadıklarımızdan geriye kalanları çekmecelere göre ayırmak bile güç, kaldı ki tamamen atmak nasıl olacak diyebilirsiniz. (denemeden bilemezsiniz)

Bazı insanlardan uzak durmak
Beyindeki bahar temizliğine, ilk olarak sizi yıpratan, enerjinizi tüketen konulardan başlayın. Örneğin gördüğünüzde tüm sinirlerinizin ayağa kalktığını düşündüğünüz kişiyi ya yaşamınızdan tamamen çıkarın ya da kaliteli bir izolasyon sağlayın. Olumsuz koşullar bu yalıtım duvarından sızamazsa size zarar veremez.

Affetmek
Travmaya neden olacak özel durumlar hariç, bazı konularda hoşgörümüzün aralığını genişletmek gerekiyor. Her karşılaştığımız olumsuz olay bizzat şahsımıza zarar gelmesi için planlanmamıştır, emin olun. İstemeden bir yanlışlığa neden olan kişi aslında üzgündür, eziktir. Bazen o kadar beceriksizdir, özür dilemeyi bile beceremez. Öfkelenmek yerine o kadar aciz olmadığınız için neşelenin, cömert olun ve siz affedin.

Mizah
Başımıza gelen olayları biraz da mizah katarak yorumlayalım. "Kör bahtım kör talihim" söylemini repertuardan çıkaralım, başımıza gelen hiç iyi bir şey yok mu yani diye gerçekçi olalım. Gün içinde çeşit çeşit olayla karşılaşıyoruz, bazılarını eve girmeden unutun bile derim.  Sonrasında beyinde depolanmayacak kadar önemsiz olduklarını siz de kabul ediyorsunuz nasıl olsa.

Aldatmaktan vazgeçmek
İnsanı en çok yoran, beyninde zararlı atıklara neden olaylardan birisi aldatmaktır bence. Çünkü aldatan kişi hep yalan söyler. (Eşini, çalıştığı kurumu, çocuğunu, ailesini, ortağını, dostunu, komşusunu aldatan kişinin aslında kendini aldattığını hepimiz biliriz.) Unutmayın, aldattığınız kişi eksik ve yorum katılmış beyanlarınızın  (yani yalanlarınızın) gerçek karşılığını biliyor. Küçülmekten vazgeçin ki içiniz yalan söylerken oluşan çöp yığınından kurtulsun. (yalanın kalıntısını nükleer atıklarla eş değer tutabiliriz)

Özür Dileyebilmek
Kararlarınız, değer yargılarınız ile karşınızdakine zarar vermiş olabilirsiniz. Bu zarar bazen asla geri gelemeyecek kayıplarla doludur. Özür dileyerek suçunuzu itiraf etmek zor gibi görünse de suçluluk duygusu ile yaşamaktan daha erdemli bir davranıştır emin olun.

İçses ile Barışmak
İçinizde konuşan birisi var gibi değil mi? Doğal davranmanızı öğütlüyor sürekli ama ona kulak vermiyorsunuz. Olmak istediğiniz gibi görünmek zor ve koşulları zorlayarak imaj yaratacağım derken güç kaybı oluyor. Solan beyin hücrelerini de güneşe çıkarmayı deneyebilirsiniz. Kendiniz ile barışın. 

Müzik
Müziğin kuvvetli bir deterjandan daha etkili olduğunu ben değil uzmanlar söylüyor. (tabii ki eser niteliği taşıyan melodilerden söz ediyorum, gürültüden değil) 

Yazdığım şeyleri yapabilmek bahar temizliği boyutlarını geçebilir ama size çok iyi geleceğine eminim.

Mutlu, sağlıklı günlere.

Bilge SEZER ÖLMEZ

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder